Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΑΝ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ , ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ : ΠΑΟΚ


Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.), ή αλλιώς με τη διακριτική ονομασία «Αθλητικό Σωματείο Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Όμιλου Κωνσταντινουπολιτών»(Α.Σ. Π.Α.Ο.Κ.),είναι από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους. Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1926. To καταστατικό της ίδρυσης του συλλόγου εγκρίθηκε με την υπ' αριθμόν 822 απόφαση του Πρωτοδικείου, στις 20 Απριλίου 1926.
Ο ΠΑΟΚ έχει ως χρώματα το μαύρο, ένδειξη πένθους για την πτώση του Ελληνισμού της Ανατολής, και το άσπρο, σύμβολο της ελπίδας για αναγέννηση. Το αρχικό του έμβλημα ήταν ένα πέταλο κι ένα τετράφυλλο τριφύλλι και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ. Το σήμα το εμπνεύστηκε ο Κώστας Κοεμτζόπουλος από το πακέτο του τσιγάρων.Το σήμα όμως μετά την ένωση με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης άλλαξε, καθώς υιοθετήθηκε το έμβλημα της δεύτερης (Δικέφαλος αετός), έμβλημα που είχε ήδη και η ΑΕΚ της Αθήνας. Ο αετός συμβολίζει την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων (Βυζάντιο και Κωνσταντινούπολη).
Αρκετά χρόνια αργότερα το έμβλημα τροποποιήθηκε, καθώς τα φτερά του αετού δεν εμφανίζονται πλέον ανοιχτά αλλά πένθιμα κλειστά, ούτε φέρει στέμμα, σπαθί ή σφαίρα. Ο Βυζαντινός αετός των Παλαιολόγων έφερε στέμμα, ενώ του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως κρατά στρογγυλή σφαίρα και σταυρό, με τις δύο κεφαλές στραμμένες ανατολικά και δυτικά αντίστοιχα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου