Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΑΝ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σήμα και Όνομα 


Μετά από πρόταση του ανάδοχου του Ολυμπιακού Νότη Καμπέρου, έμβλημα της ομάδας έγινε ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος, εμπνευσμένος από τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες και σε πλήρη σύμπλευση με το πνεύμα και τη φύση του ονόματος του συλλόγου. ("Ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς έχει ιδία σφραγίδα εικονίζουσαν δαφνηφόρον κεφαλήν αθλητού και περί αυτήν τον τίτλον του Σωματείου" όπως επί λέξει καταγράφεται στο καταστατικό του), Συμβολίζει τη δύναμη, την αθλητική ισχύ, το ήθος, την ευγενή άμιλλα, και προπάντων το ολυμπιακό ιδεώδες, αξίες άρρηκτα συνυφασμένες με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Σύγχρονοι ερευνητές της ελληνικής αθλητικής ιστορίας, πάντως, διατυπώνουν την ακόλουθη άποψη:
Το Δεκέμβριο του 1924 κυκλοφόρησε το πρωτοποριακό αθλητικό περιοδικό «Ο Ολυμπιονίκης του Αμαρουσίου»...
... Στο εξώφυλλό του, που ήταν μόνιμο, απεικονίζεται στεφανωμένος έφηβος Ολυμπιονίκης, αντίγραφο από γραμματόσημο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1924, που έγιναν στο Παρίσι. Δεν αποκλείεται οι παράγοντες του Ολυμπιακού Πειραιώς (που ιδρύθηκε το 1925) να εμπνεύστηκαν το έμβλημα της ομάδας τους από το εξώφυλλο του «Ολυμπιονίκη».
Εκείνοι οι αγώνες είχαν πραγματοποιηθεί μερικούς μήνες νωρίτερα (Μάιο με Ιούλιο 1924), η δε εκδοχή το εξώφυλλο του περιοδικού (ή και απευθείας τα γαλλικά γραμματόσημα) να αποτέλεσε τελικά την έμπνευση, ίσως αιτιολογεί ότι ο αθλητής του σχεδίου φέρει δάφνινο στεφάνι –συνδεδεμένο περισσότερο με πολεμικά ανδραγαθήματα– και όχι τον κότινο από αγριελιά των Ολυμπιακών της αρχαιότητας.

Χρώματα 

Τα χρώματα του συλλόγου επιλέχθηκαν από τον Γιάννη Ανδριανόπουλο και ήταν το κόκκινο, το χρώμα της γενναιότητας και του πάθους, και το άσπρο, αυτό της αγνότητας και της ηθικής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου